Autor nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne skutki nieprawidłowego wykorzystania przedstawionych tu informacji.

zabudowane agd Zmywarka to urządzenie tak potrzebne w naszej kuchni jak lodówka lub pralka w łazience. Słyszałem opinię, że zmywarka to już przesada. Pewnie ta osoba nigdy nie zmywa lub sporadycznie to robi. Dobra zmywarka to napewno oszczędność wody, czasu, rąk oraz energii elektrycznej.
W/w przykłady oszczędności jeszcze bardziej poprafią nam budżet, jeżeli mamy w domu II lub weekendową taryfę. Również w bloku mieszkalnym (wieżowcu) można teraz założyć sobie taryfę energii elektrycznej dostosowaną do swoich potrzeb. Nie ma teraz z tym żadnych problemów, wymienią nam tylko licznik. U mnie sprawdza się wariant weekendowy.
Jeżeli masz zamiar wyposażyć kuchnię w zmywarkę warto przed zakupem zapoznać się z parametrami i opcjami technologicznymi. Zwróć uwagę na nowe rozwiązania techniczne, ale podchodź do nich rozsądnie. Często podnoszą koszt urządzenia, a później nieużywamy tych nowinek.


Wolnostojąca czy do zabudowy, to już wg własnego uznania.
zabudowa zmywarki 1. Dwie osoby i mała kuchnia - zmywarka kompaktowa (zużycie wody ok. 7 litrów/cykl, prądu ok. 0,63 kWh/cykl, ilość zmywanych kompletów od 4 - 6). Co to znaczy - komplet naczyń? Przyjęto, że jeden komplet to: talerz głęboki, talerz płaski, mały talerzyk, kubek oraz sztućce - widelec, nóż, łyżka oraz łyżeczka.
Garnki, salaterki, patelnie z naczyniami po niedzielnym obiedzie dla 3 - 4 osób łatwiej zmieszczą się w większych zmywarkach. W mniejszych urządzeniach częstym kłopotem jest np. ułożenie salaterki, która często zajmuje miejsce kilku kompletów. Jeżeli mamy większą kuchnię to dla dwóch osób zmywarka o szerokości 45 cm też nie będzie za duża.
2. W gospodarstwo od 2 - 4 osób już bardzo dobrze poradzi sobie zmywarka o szerokości 45cm. Ilość zmywanych kpl. od 8-10, ilość zużycia również wody od 7 litrów, zużycie energii od 0,70kWh - zużycie zależy od programu zmywania jaki wybierzemy (te parametry podałem wg swojej zmywarki). Jeżeli mamy dużą kuchnię to również większa zmywarka o szer. 60 cm będzie dobrym wyborem (blacha z piekarnka wchodzi bez problemu)
3. W rodzinach wielodzietnych najbardziej odpowiednia będzie zmywarka o szerokości 60 cm. W/w zmywarki to rozmiary standardowe, ale na rynku wybór jest o wiele większy.
Dokonując zakupu najbardziej zwracajmy uwagę na zużycie wody, energii, programy i funkcje zmywarek oraz zabezpieczenie przeciwwypływowe wody ( jest to system odcinający dopływ wody, który zabezpieczy nas przed zalaniem całej kuchni.
Specjalny zawór odcina dopływ wody, gdy w wężu doprowadzającym wodę do zmywarki powstanie nieszczelność lub gdy woda wycieka ze zmywarki. Wtedy też włączana jest pompa opróżniająca urządzenie z wody.
Zwracaj uwagę na łatwą regulację opuszczania i podnoszenia górnego kosza. Dobrze jest kupić zmywarkę o poziomie hałasu poniżej 40 dB.
Charakterystyka energetyczna


1. Mycie wstępne (namaczanie) - polega na spłukaniu naczyń (wsadu) zimną wodą w celu usunięcia resztek jedzenia - szczególnie przydatne przy naczyniach silnie zabrudzonych, garnkach, patelniach.
2. Program normalny - najczęściej stosowany do codziennego zmywania średnio zabrudzonych naczyń; na początku cyklu naczynia są płukane, a potem myte detergentem (mycie zasadnicze), płukane, nabłyszczane i suszone.
3. Program intensywny - do zmywania silnie zabrudzonych naczyń i garnków, składa się z kilku cykli mycia (z myciem wstępnym o temp. 40°C na początku), mycie zasadnicze odbywa się w temp 65°C. Cały program trwa 90-120 min i jest zakończony płukaniem i nabłyszczaniem.


programy funkcje dodatkowe 1. Program BIO - odbywa się w stałej temp. 50°C i stosuje się do niego nowoczesne detergenty z zawartością enzymów, często jest łączony z programem ECO,
2. Program ECO - zużywa minimalne ilości wody i energii elektrycznej, trwa 80-130 min., a mycie odbywa się w temp. 50°C,
3. Program przyspieszony - cykl skrócony trwa ok 30 min., pozwala na szybkie mycie lub tylko przepłukanie lekko zabrudzonych naczyń, przydatny kiedy np. podczas przyjęcia musimy szybko przepłukać szklanki czy talerzyki,
4. Program automatyczny - specjalne czujniki rozpoznają rodzaj i stopień zabrudzenia naczyń i na tej podstawie parametry zmywania są dobierane automatycznie,
5. Program delikatny - do lekko zabrudzonych delikatnych naczyń typu kieliszki czy szklanki, mycie w temperaturze 30-45°C,
6. 1/2 wsadu - pozwala na mycie niepełnego wsadu bez konieczności całkowitego zapełniania zmywarki, program przydatny, kiedy nie zdołamy zapełnić całej zmywarki,
7. Opóżniony start - Funkcja ta pozwala opóźnić rozpoczęcie zmywania od 3 do 12 godzin w zależności od modelu. Można wtedy zaprogramować tak zmywarkę by właczyła się w czasie kiedy energia elektryczna jest najtańsza,
8. Elektroniczny sensor - zmywarka wyposażona w elektroniczny sensor, który podpowie jaki program będzie najlepszy przy ilości i stopniu zabrudzenia naczyń.
9. Suszenie - w ostatniej fazie mycia zmywarka suszy naczynia, ale jest to suszenie statyczne. Są zmywarki z aktywnym systemem suszenia - posiadają wentylator, który rozprowadza rozgrzane powietrze po całej komorze, skuteczniej susząc naczynia.
10. Funkcja "update" - aktualizacja programów za pomocą komputerowego połączenia serwisu z elektronicznym układem sterującym zmywarki.


Nowoczesne modele (np. AEG Electrolux, Bosch, Siemens) zostały również wyposażone w wymienniki ciepła. Pozwalają one na wykorzystanie ciepła raz ogrzanej wody, do podgrzania wody na kolejnym etapie zmywania. Dzięki temu zmywarka zużywa ok. 15-20% mniej energii. Wymiennik ciepła wspomaga również suszenie naczyń w ostatnim etapie cyklu.
Po zakończeniu programu para wodna skrapla się na wewnętrznej ścianie zmywarki, co eliminuje powstawanie plam na suszonych naczyniach. Komora zmywarki i wymiennik ciepła stanowią zamknięty system higienicznego suszenia, bez doprowadzania nie zawsze czystego powietrza z zewnątrz. Wymiennik ciepła powoduje zmniejszenie różnic temperatur, co ma duże znaczenie dla delikatnego szkła i malowanych naczyń.
Elektroniczna regeneracja
- to ekonomiczne zarządzanie zużyciem soli zmiękczającej, stałe monitorowanie twardości wody pozwala używać soli tylko wtedy, kiedy jest to potrzebne. Dzięki temu naczynia są chronione przed osadem wapiennym, sól jest zużywana wolniej i ekonomiczniej.
To tylko przykładowe parametry i funkcje.


tabletki do zmywarki Środki myjące lepiej stosować znanych firm. Przy tych tańszych efekt mycia może być zasłaby np. nie zmywany był osad z herbaty.
Przypalone i mocno zaschnięte resztki potraw, które trudno usunąć ręcznie, również zmywarka nie wymyje. Do szybkiego mycia stosować żel, proszek, tabletki nie rozpuszczają się. Sposób układania wg własnego przemyślenia, wchodzi więcej naczyń. Wydanie pieniędzy na zmywarkę to nie wyrzucone pieniądze w "błoto".
Krótka ocena
Czas - zmywając tradycyjnie potrzebujemy znacznie więcej naszego prywatnego czasu ( średnio poświęcamy ok. 45 min. dziennie to w skali roku bedzie 11 dni po 24h stania przy zmywaku). Posiadając zmywarkę czas ogranicza się do włożenia naczyń i wyboru odpowiedniego programu.
Koszt - zmywarka znacznie mniej pochłonie wody i energii by umyć tą samą ilość naczyń ( średnie zużycie 15 litrów wody i 1 kWh energii, co daje nam koszt ok 1zł za jedno zmywanie ). Najnowocześniejsze zmywarki na umycie 12 kompletów potrzebują ok. 5 litrów wody. Ręczne mycie to ok. 30 l wody oraz koszt podgrzania wody.
Uroda - zmywając nasze ręce narażone są bezpośrednio na działanie detergentów co w konsekwencji zniszczy nasze dłonie.
Skuteczność - ludzkie ręce są w stanie znieść temperaturę (ok 40°C). Zmywarki osiągają znacznie wyższe temperatury pracy (nawet 75°C), co sprawia, że wiecej bakterii zostanie usunietych. Dzięki odpowiednim środkom nabłyszczającym naczynia nabiorą połysku.
Prawda o oszczędności - myć ręcznie czy zmywarką?
Ilość zużytej wody przez zmywarkę zależy od naszego wyboru programu i przygotowania naczyń do mycia. Naczynia z dobrze usuniętymi i nie z zaschniętymi resztkami żywności umyjemy programem, który zużyje mniej wody i energii.
Tak samo zużycie wody przy myciu ręcznym zależy od sposobu mycia. Jeżeli uzbiera się już odpowiednia ilość zabrudzonych naczyń, które umieścimy w jednej komorze zlewu, a do płukania użyjemy drugiej komory, to zużyjemy podobną ilość wody do zużytej w zmywarce. Mycie pod bieżącą wodą to już duża jej strata. Myjąc ręcznie napewno zużyjemy mniej energii, ale stracimy czas oraz poczujemy zdrowotne dolegliwości (ból kręgosłupa, nóg, sucha skóra rąk, itd.).