Autor nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne skutki nieprawidłowego wykorzystania przedstawionych tu informacji.

Surówka z kapusty kwaszonej

surówka z kapusty kiszonej

40 dag kapusty kwaszonej, marchewka, cebula, jabłko, cukier, olej, pieprz.
Kapustę wkładamy do dużej miski (lepiej będzie wymieszać składniki), dodajemy startą marchewkę i jabłko, pokrojoną drobno cebulę. Polewamy odrobiną oleju i doprawiamy cukrem i pieprzem.
Przekładamy do salaterki. Wg własnego uznania można dodać więcej marchewki i jabłka a mniej cukru.

Jarzynowa
sałatka jarzynowa

Prosta i szybka do zrobienia sałatka jarzynowa. Przepis nie jest precyzyjny i dlatego sałatkę robimy wg własnego upodobania.
Mam na myśli dobór składników i ich ilość. Przygotowanie niektórych składników też jest zmodyfikowane - jest prościej i szybciej.
Ziemniaki 3 - 4 sztuki średniej wielkości, 8 średnich marchewek, 2 średnie pietruszki, średnia cebula lub mały por, puszka zielonego groszku, 3 - 4 ogórki kiszone, 4 jabłka, 3 łyżki majonezu dekoracyjnego, pieprz mielony, sól oraz natka pietruszki.

Ziemniaki, marchewki i pietruszkę myjemy i obieramy (surowe łatwiej i szybciej obrać niż już ugotowane).
Marchewkę wkładamy w garnek do gotowania na parze. Gdy już się trochę podgotuje, wkładamy pietruszkę i na wierzch ziemniaki. Robimy tak, bo marchewka potrzebuje trochę więcej gotowania i w ten sposób warzywa będą podobnej miękości.
Ten sposób ugotowania warzyw, zmniejsza nam czas krojenia w kostkę. W tym czasie gdy gotują się warzywa, kroimy w kostkę ogórki kiszone, cebulę lub pora oraz dodajemy zielony groszek z puszki. Następnie kroimy w kostkę umyte jabłka i żeby nie ciemniały, co jakiś czas mieszamy je z pokrojonymi wcześniej składnikami. W między czasie warzywa ugotowane na parze, odstawiamy do ostygnięcia. U mnie wygląda to tak, gdy skończę kroić wcześniejsze składniki, to te ugotowane są już w międzyczasie ostudzone. Pozostaje je tylko pokroić w kostkę, doprawić do smaku majonezem, pieprzem i solą oraz udekorować natką pietruszki.
Proporcję składników niech każdy ustali wg własnego uznania i smaku. Ta sałatka jarzynowa jest bez ugotowanych jajek, ale jak ktoś zechce mieć je w sałatce, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je dodać.
Sałtka jarzynowa dostarcza dużo witamin. Jaką zrobimy to już zależy od naszej wyobraźni, np. nie dodajemy ziemniaków lub mniej jabłek, dodajemy minimalną ilość majonezu lub musztardę zamiast, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek, koperek, itp.
Z dwu poziomowego garnka do gotowania na parze przygotujemy już "pokaźną" ilośc sałatki :).

Wiosenna
sałatka wiosenna 50 dag ziemniaków, liście zielonej sałaty, pęczek szczypiorku i rzodkiewek, 2 jaja, 5 dag sera żółtego wędzonego, sól, pieprz, sok cytrynowy lub kwasek, łyżka musztardy, 4 łyżki oleju.
Ziemniaki ugotowane kroimy w kostkę, rzodkiewki w krążki (można też dodać trochę pokrojonych delikatnych środkowych listów rzodkiewek) oraz drobno siekamy szczypiorek.

Ugotowane na twardo jaja grubo posiekać, a ser zetrzeć na dużych oczkach tarki. Do salaterki wkładamy pokrojone ziemniaki, szczypiorek, rzodkiewki, starty ser i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Olej wymieszać z musztardą, oblać nim sałatę i wymieszać. Z salaterki wyłożyć porcjami ziemniaki z dodatkami na liście sałaty, posypać jajkami, udekorować krążkami rzodkiewek i szczypiorkiem.
Włoska
sałatka włoska

2 opakowania sera minimozzarelli, 250 g pomidorów koktajlowych, 100 ml wina białego, łyżka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, 3 łyżki orzeszków piniowych, 2 małe sałaty, po graści bazylii, młodego szpinaku, rukoli i roszponki, garść czarnych oliwek, kilka gałązek oregano i tymianku, cukier, pieprz, sól i ciabatta.
Prażymy orzeszki piniowe na suchej patelni. Wino i sok z cytryny lub limonki wymieszać z oliwą i doprawić cukrem, solą i pieprzem.

Zieleninę oczyścić z ogonków, wypłukać i porwać na kawałki. Pomidorki opłukać, osączyć i pokroić. Kulki mozzarelli również pokroić. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać dodając oregano i tymianek.
Ciabatte pokroić na kromki i podsmażyć do zarumienienia się.