Autor nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne skutki nieprawidłowego wykorzystania przedstawionych tu informacji.

grzyby kozak czerwony

Czy grzyby są wartościowe?

Krąży wiele mitów, że grzyby są bezwartościowe. Jest to nie prawda, bo zawierają sole mineralne, białko, witaminy B, C, PP. Witaminy A i D posiadają niektóre gatunki. Grzyby nadają się do suszenia, marynowania, smażenia, gotowania. Są bardzo smaczne jako nadzienie do pierogów i naleśników. Wspaniale nadają się na sosy tylko z grzybów lub są wspaniałym składnikiem innych sosów, o zupach nie wspomnę :).

Należy jednak pamiętać o odpowiednim ich przygotowaniu, żeby nie utracić smaku i aromatu leśnych grzybów. Grzyby przeznaczone do suszenia czyścimy miękką szczoteczką lub delikatnie przecieramy wilgotną ściereczką. Do bezpośredniego spożycia najlepiej oczyścić z grubszych zanieczyszczeń na sucho i następnie krótko opłukać w całości pod bieżącą wodą. Nie moczmy ich, ponieważ stracą częściowo swoje walory smakowe i aromatyczne oraz są wypłukiwane składniki odżywcze. Najgorszy wariant to moczenie już pokrojonych grzybów.

Grzyby marynowane

Foto _Alicja_ z Pixabay
marynowane grzyby 3 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%, 5 łyżek cukru, 2 łyżeczki soli, pieprz, ziele angielskie, gorczyca, liście laurowe (jak ktoś lubi zapach i smak goździków, to też może je dodać). Ilość przypraw wg własnego uznania (nie wszystkie muszą być dodane — podstawa to pieprz, gorczyca i liście)

Oczyszczone grzyby należy obgotować. Nie odcedzamy do durszlaka, ponieważ ewentualny piach wylejemy razem z wodą na grzyby. Najlepiej grzyby wyjmować łyżką cedzakową. Dla zahartowania możemy je przelać zimną wodą. Przygotowując zalewę przed dodaniem octu, rozpuszczamy cukier. Całość doprowadzamy do wrzątku i dodajemy obgotowane grzyby. Gotujemy ok. 5 - 7 minut, a następnie łyżką wazową (nabierką) przekładamy grzyby razem z zalewą do słoiczków i zakręcamy je mocno (słoiczki można odwrócić do góry dnem na ok. 15 min, ale nie jest to konieczne). Dobrze zabezpieczone słoiczki mają po wystygnięciu lekko wklęsłe przykrywki.

Opieńki marynowane

opieńki marynowane Jest wiele różniących się wyglądem jadalnych opieniek. Na tym foto są opieńki, które ja zbieram - są najgrubsze.
1kg opieniek, 3 cebule, 2 szklanki wody, pół szklanki octu 10%, pół łyżeczki cukru, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżka soli

Opieńki (najlepiej krótko przycięte) opłukać pod bieżącą wodą, obgotować z pokrojonymi w plastry cebulami i przyprawami, przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodać ocet. Przełożyć grzyby do słoików, tak, żeby były całkowicie pokryte płynem. Zakręcić i przechowywać w chłodnym oraz ciemnym miesjcu.

Pizza grzybowa

pizza grzybowa I - 400 g mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, 300 ml ciepłej wody (max 40 stopni)
Przygotowanie ciasta — pokruszone drożdże mieszamy z ciepłą wodą i odstawiamy na ok. 5 - 10 minut. Na powierzchni wody powinna pojawić się piana, co jest oznaką pracy drożdży. Pozostałe składniki wkładamy do dużej misy (mąka, oliwa, sól) i wlewamy pracujące drożdże z wodą. Ciasto mieszamy łyżką, aż składniki wymieszają się.
Następnie ciasto wyrabiamy dłońmi, aż nabierze spężystości. Tak wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 minut.
II - 50 g grzybów leśnych lub pieczarek, 1 czerwona cebula, 30 g suszonych pomidorów, 20 g parmezanu, 125 g mozzarelli, 1 łyżka octu balsamicznego lub winnego, rozmaryn, bazylia, pieprz, sól
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki — na patelni podsmażyć cebulę i skropić ją octem. Jeżeli mamy drugą patelnię, to dusimy na niej pokrojone grzyby przez ok. 10 minut. Jeżeli nie mamy drugiej, to podsmażoną cebulę przekładamy do innego naczynia i tą patelnię (nie ma potrzeby umycia jej) wykorzystujemy do duszenia grzybów. Jeżeli w czasie duszenia pojawi się za dużo wody, to należy ją odlać.
Wyrośnięte już ciasto rozgniatamy do wielkości brytfanny czy blaszki. Dodajemy przygotowane składniki, pamiętając, że mozzarellę należy zetrzeć na tartce. Taką przygotowaną pizzę wkładamy do rozgrzanego do 220°C piekarnika. Po wyjęciu posypujemy ją parmezanem.