Grzybobranie to doskonała forma relaksu, który poprawia kondycję i sprawność ruchową.
Zbieraj tylko dobrze znane grzyby!!!

grzyby

Odpowiedni ubiór do lasu zaoszczędzi nam nerwów i odpowiednio nas zabezpieczy. Ubiór na wyprawę do lasu dobieramy ze względu na temperaturę i opady lub ich brak. Jeżeli jest ciepło to ubieramy cienką koszulę, bluzę z długim rękawem. Przed wejściem do lasu zapinamy rękawy, kołnierzyk pod szyją lub podciągamy zamek błyskawiczny bluzy. Koszulę dobrze jest wpuścić w spodnie i ścisnąć się paskiem. Nakrycie głowy takie jak kapelusz czy czapka z daszkiem chroni nas częściowo przed pajęczyną osiadającą na twarzy. Konieczne długie spodnie i pełne buty z cholewką powyżej kostki(żadne tam klapki, sandały itp.). Na chłodniejsze dni należy ubrać się cieplej. Jeżeli jest mokro lub pada mały deszcz to ubieramy dodatkowo cienką nieprzemakalną kurtkę, buty gumiaki, nakrycie głowy. Jeżeli pada deszcz, a w lesie jest dużo dróżek i ścieżek, to przyda się stary parasol.

grzyby kozaki czerwone

Bezpieczeństwo grzybobrania:
a) zabezpieczenie się przed komarami i kleszczami - należy stosować odpowiednie ubranie, najlepiej w kolorze szarym lub ciemnym (niebieski kolor wabi komary) oraz należy stosować chemiczną ochronę przeciw komarom i kleszczom,
b) unikajmy dużych kompleksów leśnych, których nie znamy,
c) w dzisiejszych czasach telefon komórkowy to już standart, dlatego warto go mieć w lesie. Jest już naprawdę super, jeżeli posiadamy nawigację pieszą, w której zaznaczamy miejsce znalezienia grzybów, datę, rodzaj grzyba, itp. Zapisujemy mapę i następnym razem możemy iść na grzyby po śladzie.
d) do lasu dobrze jest się wybierać w min. 2 osoby,
e) zbieramy grzyby, które bardzo dobrze znamy. Grzyby wkładamy do wiklinowych koszy lub łubianek z drewna. Nie należy zbierać grzybów do wiader z tworzywa czy reklamówek (łatwo ulegają zaparzeniu i zepsuciu),
f) nie zbieramy bardzo młodych grzybów oraz starych. Młode owocniki łatwo pomylić z trującymi grzybami, a stare grzyby nie są zbyt dobrze tolerowane przez organizm ludzki. Najbardziej niebezpieczne są grzyby blaszkowe,
g) nie dotykamy trujących grzybów i tych niezbieranych
h) w lesie zachowujemy się cicho, nie śmiecimy i nie niszczy roślinności oraz grzybów, których nie zbieramy,
i) jeżeli korzystamy z atlasu grzybów, to przed obróbką należy zasięgnąć rady osoby znającej grzyby lub udać się do specjalisty.

Borowik siatkowy

borowik siatkowy

Przetwarzanie grzybów
Na temat grzybów krąży wiele mitów, a najbardziej znany to jest ten, że są bezwartościowe. Jest to nie prawda, bowiem zawierają sole mineralne, białko, witaminy B, C, PP. Witaminy A i D posiadają niektóre gatunki.
Grzyby nadają się do suszenia, marynowania, smażenia, gotowania. Są bardzo smaczne jako nadzienie do pierogów i naleśników. Wspaniale nadają się na sosy tylko z grzybów lub są wspaniałym składnikiem innych sosów, o zupach nie wspomnę :). Należy jednak pamiętać o odpowiednim ich przygotowaniu, żeby nie utracić smaku i aromatu leśnych grzybów. Grzyby przeznaczone do suszenia czyścimy miękką szczoteczką lub delikatnie przecieramy wilgotną ściereczką. Do bezpośredniego spożycia najlepiej oczyść z grubszych zanieczyszczeń na sucho i następnie krótko płuczemy w całości pod bieżącą wodą. Nie moczmy ich ponieważ stracą częściowo swoje walory smakowe i aromatyczne oraz są wypłukiwane składniki odżywcze. Najgorszy wariant to moczenie już pokrojonych grzybów.

Kurki - pieprznik jadalny

pieprznik jadalny

Kurki są jadalne, rosną w lasach liściastych i iglastych. Lubią gleby na piaszczyste i kwaśne.

grzybobranie

koźlarz pomarańczowy

obróbka borowików

koźlarz pomarańczowy