frytki Zawarta tu wiedza jest w miarę poprawna, lecz może być niewyjaśniona do końca. Autor nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne skutki wykorzystania przedstawionych tu informacji.

E! - kody oznaczające dodatki do żywności.
E dodatki do żywności Kody "E" oznaczają dopuszczone dodatki do żywności, które jednak mogą powodować działania niepożądane w naszym organizmie. Żywność z długimi terminami ważności do spożycia w swoim składzie posiada różne substancje chemiczne, które pozwalają na to. Kupujmy produkty z jak najmniejszą ilością "E". Substancje "E" osobno są bezpieczne, ale już połączone mogą tworzyć szkodliwe związki.
Sami nie jesteśmy w stanie tego stwierdzić, dlatego spożywajmy ich jak najmniej. Dzisiaj jednak nie unikniemy żywności bez "E", ale są to normy dopuszczalne.
Nie wszystkie E są szkodliwe w produktach spożywczych, ale zdecydowana większość z nich to szkodliwe syntetyczne barwniki i chemiczne konserwanty. Dodawane w ilościach zatwierdzonych przez Unię Europejską - są bezpieczne. Naturalne, nieszkodliwe składniki E również nie powinny być spożywane w nadmiarze.
Dodatki do żywności dzielimy na:
* naturalne, * stworzone przez człowieka mające budowę chemiczną taką samą jak naturalne. Te dodatki nie są gorsze od naturalnych, * sztuczne, też stworzone przez człowieka, ale mające budowę chemiczną, która nie występuje w naturze.
Co to są za substancję i co mogą powodować złego w organizmach żywych?

Ogólny podział dodatków do żywności
Nazwa
Działanie
Występowanie
"E"
Barwniki Nadają lub przywracają barwę produktom. galaretki, napoje, słodycze 100 - 199
Konserwanty Przedłużają termin przydatności (zapobiegają rozwojowi bakteri, grzybów i wirusów). garmażerka, konserwy, napoje , soki 200 - 299
Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości Zapobiegają jełczeniu chipsy, margaryny, płatki śniadaniowe, wędliny 300 - 399
Emulgatory Trwałość i konsystencja lody, zupy w proszku, majonez 400 - 499
Inne środki Np. przeciwzbrylające proszek do pieczenia, sól (ogólnie produkty sypkie) 500 - 599
Polepszacze smaku Poprawiające smak przyprawy, sosy, zupy 600 - 699
Środki słodzące Słodzące jako zamienniki cukru słodycze, gumy do żucia 900 - 999
Stabilizatory Zagęszczające i stabilizujące sosy 1000 - 1999
Szczegółowy opis "E" dodatków do żywności
Kod
Nazwa
Opis
Dzienna norma Czy unikać?
E100 Kurkumina
kurkumina
Naturalny składnik curry, wyrobów cukierniczych, panierek itp. Spożywany w dużych ilościach może powodować nadmierne wydzielanie żółci. Nie
E101 Ryboflawina Naturalny, roślinny żółty barwnik, zawiera witaminę B2. Nie
E102 Tartrazyna, żółcień Cytrynowożółty barwnik mogący nasilać astmę. W połączeniu z benzoesanami (E210215) może powodować trudności w nauce, a nawet wystąpienie ADHD. Nawet osoby nieuczulone mogą mieć problemy: pokrzywka, zapalenie skóry, bóle głowy, katar sienny, słaba koncentracja, depresja, bezsenność. Barwi się nią napoje, produkty w proszku, wyroby cukiernicze. 7,5 mg/kg masy ciała Zakazana w niektórych krajach. Niezalecana dzieciom
E104 Żółcień chinolinowa Barwnik lodów, napojów gazowanych, galaretek. Może powodować astmę, pokrzywkę, nadpobudliwość. Tak - szczególnie osoby uczulone na aspirynę.
E110 Żółcień pomarańczowa FCF Barwnik likierów, płatków zbożowych, wyrobów cukierniczych itp. Możliwe reakcje alergiczne, pokrzywka, nadpobudliwość. Nadmierne spożycie może spowodować nowotwór wątroby. Tak
E120



E124
Koszenila, karmina
koszenila
Czerwień koszenilowa
Koszenila to naturalny ciemnoczerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych, zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi. Zanieczyszczenia zawarte w ekstrakcie koszenili mogą powodować wstrząs anafilaktyczny, katar sienny i pokrzywkę. Nie jest wskazana dla uczulonych na salicylany oraz astmatyków. 5 mg/kg masy ciała Raczej tak
E122 Azorubina Częsty dodatek do napojów, lodów, wyrobów piekarniczych, może powodować nadpobudliwość. Raczej tak
E123 Amarant Amarant jest syntetycznym czerwonym barwnikiem, który może nasilić objawy astmy. W połączeniu z benzoesanami, amarant może powodować nadpobudliwości u dzieci. Nawet u osób nieuczulonych może wywołać pokrzywkę. Barwniki z tej grupy mogą spowodować nasilenie objawów nietolerancji salicylanów. 0,5 mg/kg masy ciała Raczej tak
E127 Erytrozyna Składnik kolorowych napojów, galaretek, ciast, konserwowanych owoców. Może powodować alergię, problemy żołądkowo-jelitowe, nadpobudliwość, bezsenność. Raczej tak
E131 Błękit patentowy Dodatek do lodów i słodyczy jest niebezpieczny dla alergików. Powoduje uwalnianie histaminy, która w nadmiarze może spowodować do skurcz mięśni gładkich, łzawienia oraz pieczenia oczu. Raczej tak
E132 Indygotyn Składnik przetworzonych produktów i słodyczy. Powoduje reakcje alergiczne, nadpobudliwość, może być rakotwórczy. Raczej tak
E142 Zieleń brylantowa, zieleń diamentowa Syntetyczny barwnik stosowany w przemyśle spożywczym m.in. do groszku konserwowego, serników w proszku, galaretek. Zieleń ta w stosowanych stężeniach rzadko jest szkodliwa dla zdrowia. W większych ilościach może nasilać astmę, nadpobudliwość, bezsenność, reakcje alergiczne. 5 mg/kg masy ciała Raczej tak
E150a-d Karmel
karmel
Tylko karmel E150a to barwnik naturalny, pozostałe to sztuczne barwniki. Nadmierne spożycie karmelu może powodować różne działania niepożądane, np. nadpobudliwość oraz źle wpływać na żołądek, wątrobę lub płodność. Pozyskiwany jest z podgrzewanego do wysokich temperatur białego cukru. o 200 mg/kg masy ciała dla E150c i E150d. Nie wyznaczono dopuszczalnej dziennej dawki dla E150a i E150b. Raczej tak
E151 Czerń brylantowa Dodawana jest do wyrobów cukierniczych i farbowanego kawioru. Jest szkodliwa dla osób wrażliwych na działanie salicylanów. Raczej tak
E160 Beta - karoten Występuje w czerwonych, pomarańczowych i żółtych warzywach oraz owocach. Wykorzystuje się go do produkcji np. soków marchewkowych. Nie
E162 Karoten Prowitamina witaminy A Nie
E173 Aluminium Zastosowanie w wyrobach cukierniczych. Może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek, płuc. Jest toksyczny dla układu krwionośnego i nerwowego. Tak
E180 Litorlubina Występuje przeważnie w serach. Może powodować alergię, nadpobudliwość, bezsenność, pokrzywkę, katar sienny. Tak
E211, 212, 213 Benzoesany Stosowane w konserwach rybnych, napojach gazowanych, przetworach owocowych i warzywnych itp. Mogą powodować alergię, astmę, pokrzywkę, egzemę. Nie powinny spożywać go niemowlęta do 6 m-ca oraz osoby z nadciśnieniem. Tak
E249, 250, 251 Azotyny
E250 wycofany całkowicie w niektórych krajach.
Wykorzystywane przy produkcji wędlin zapobiegające tworzeniu się jadu kiełbasianego. Spożywana w większych ilościach i w połączeniu z innymi substancjami mogą stworzyć nitrozaminę, która jest rakotwórcza. Tak
E210 Kwas benzoesowy Popularny konserwant żywności naturze występujący w korze czereśni, w malinach, anyżu, żurawinie, grzybach, cynamonie. Zapobiega rozwojowi bakterii, grzybów i służy jako aromat. W nadmiernych ilościach może on powodować astmę, pokrzywkę oraz podrażniać oczy i skórę. Powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę. 5 mg/kg masy ciała Raczej tak
E220 Tlenek siarki, ditlenek siarki Stosuje się go jako konserwant. Osoby chorujące na astmę mogą mieć problemy w oddychaniu. W stężeniach powyżej normy może powodować zaburzenia układu trawiennego. do 0,7 mg/kg masy ciała Raczej tak
E230, E231, E232 Stosowany jako środek zabezpiecający owoce cytrusowe przed rozwojem grzybów oraz jako środek insektobójczy. Może wywoływać reakcje alergiczne.
E234 Nizyna Substancja konserwująca i antybiotyk wytwarzany przez bakterie. Występuje serach, serkach topionych, śmietanie, itd. Nie
E239 Heksamina, metylenoamina, heksametylenotetraamina Jest sztucznym konserwantem, który stosuje się ją w przemyśle żywnościowym w szczególności jako środek ochronny przeciwko grzybom. Wysokie stężenie może powodować zatrucie. do 0,15 mg/kg masy ciała Raczej tak
E280 Kwas propionowy Jest to naturalny kwas, w małych ilościach obecny w wielu produktach. W większych stężeniach może być wytwarzany przez bakterie w produktach poddanych fermentacji. Nie
E300 Kwas askorbinowy Jest witaminą C. Nie
E308 Y-tokoferol Jest to jedna z form witaminy E. Nie
E310, E311, E312 Galusany Przeciwutleniacze występujące w płatkach ziemniaczanych i gumie do życia. Wywołują alergię i wysypki. Raczej tak
E320 BHA Stosowane przy produkcji chipsów, gum do żucia, kostek rosołowych itp. Może źle działać na nerki, wywoływać reakcje alergiczne. Zakazany w niektórych krajach w produktach dla dzieci. Raczej tak
E322 Lecytyny Są to organiczne związki chemiczne, które są ważne dla funkcjonowania układu nerwowego. Występuje w olejach roślinnych, żółtkach jajek - stabilizuje majonezy i sosy. Nie
E338 Kwas fosforowy Dodawany do konserw, serów i wędlin pakowanych próżniowo oraz jest składnikiem coca-coli. Zmniejsza wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza. Raczej tak
E350 Jabłczan sodu Jest to naturalny kwas występujący w owocach. Jest dodawany do dżemów, wyrobów cukierniczych i napoi bezalkoholowych. Nie
E400 Emulgator Stosowany w produktach dla niemowląt, dżemach i galaretkach. Obniża składniki mineralne w organizmie. Jest szkodliwy dla kobiet w ciąży. Raczej tak
E406 Agar Występuje w ketchupach, sosach - jest to ekstrakt z czerwonych alg morskich. Nie określono
E407 Karagen Karagen jest naturalnym surowcem pochodzenia roślinnego. Efekty niewskazane występują przy wysokich stężeniach, może powodować wzdęcia. Nie określono
E410 Mączka chleba świętojańskiego Jest roślinnego pochodzenia, którą zagęszcza się produkty. Często substytut czekolady. Nie
E412 Guma Guar Jest wykorzystywana do zagęszczania produktów. Występuje w kisielach, sosach - uzyskiwany z indyjskiego drzewa. Hamuje apetyt. Nie
E414 Guma arabska Występuje w gumach do żucia, jogurtach. Pozyskiwana jest z drzewa akacjowego rosnącego w Sudanie, zapobiega krystalizacji cukru. Nie
E420 Sorbitol Syntetyczna substancja produkowana w wyniku chemicznych procesów przetwarzania glukozy. Spożywanie dużych dawek może powodować biegunki, tworzenie się kamieni moczowych i guzów nerek. Dzienna norma maksymalnie 20g.
E421 Mannitol Syntetyczny słodzik wykorzystywany przy diecie dla osób chorujących na cukrzycę. Może powodować biegunki po przkroczeniu dawki. Dawka max do 50g dziennie.
E440, E440a Pektyny Składnik błonnika Nie
E441 Żelatyna Stosowana w galaretkach, sosach. Wytwarzana jest z tkanki łącznej kości zwierząt. Nie
E450 Difosforany To difosforany, które znajdziemy np. w soli. Ograniczają przyswajalność magnezu, wapnia i żelaza. Nasilają osteoporozę i pogarszają metabolizm. Tak
E518 Siarczan magnezu, sól angielska, sól gorzka W przyrodzie występuje jako naturalny minerał. Wykorzystuje się go przy produkcji wód mineralnych, piwa, warzyw w puszkach. Ilości stosowane w żywności nie powodują efektów ubocznych. Spożycie większej ilości działa silnie przeczyszczająco. Nie określono
E600 E622 - Glutaminian potasu Składnik produktów przetworzonych - wzmacnia smak np. dania z proszku. Składniki z tej grupy mają wpływ na przyspieszone bicie serca, nudności i otyłość. Tak
E621 Glutaminian sodu Akurat ten E621 często powstaje naturalnie w suszonych pomidorach, parmezanie, sosie sojowym itd. Natomiast w masowej produkcji dodawany jest do potraw w postaci syntetycznej. Raczej nie przesadzać z ilością.
E950 Acesulfam K Syntetyk słodzący o działaniu 300 krotnie silniejszym niż cukier. Dopuszczalna dzienna norma 15 mg/kg masy ciała.
E951 Aspartam Substancja słodząca - zamiennik cukru. Wielokrotnie badana i uznawana zarówno za szkodliwą jak i bezpieczną. Może być rakotwórczy, może powodować ból głowy, niepokój, cukrzycę. Raczej tak