Autor nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne skutki nieprawidłowego wykorzystania przedstawionych tu informacji.

Naleśniki klasyczne - ciasto podstawowe
naleśniki, ciasto podstawowe Ciasto: jajko, 3/4 szklanki mąki, 1,5 szklanki wody
Zamiast samej wody (można używać też wody gazowanej) możemy wymieszać ją pół na pół z mlekiem lub piwem. Używając samego mleka, ciasto może się przypalać. Do ciasta możemy też dodać trochę soli lub cukru, ale nie jest to konieczne.
Ciasto bez cukru i soli jest zalecane, bowiem można go wykorzystać do nadzienia słodkiego i słonego. Jeżeli niechcemy smarować patelni w czasie smażenia, to do ciasta dodajemy 2-3 łyżki oleju. Jeżeli będziemy natychmiast smażyli naleśniki, to możemy zamiast oleju dodać stopione gorące masło.
Z ciasta gęstego naleśniki będą grube i twarde, z ciasta rzadkiego będą się rwać. Najlepiej zrobić próbę smażąc testowo jeden krążek. Gdy będzie za twardy dolewamy wody, gdy będzie za cienki dodajemy mąki.
Jeżeli naleśniki mają być elastyczne i cienkie, używamy całych jaj i wody. Jeżeli chcemy placki biszkoptowe, to najpierw łączymy mąkę z żółtkiem i płynem, a potem dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Jeżeli chcemy placków biszkoptowych upiec więcej (więcej ciasta), to dobrze jest podzielić ciasto na dwie części. Najpierw jedna część wymieszać z połową piany i usmażyć naleśniki, a później zrobić to samo z drugą porcją.
Wykonanie naleśników bardzo pulchnych, związane jest z dodaniem ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia ciast.
Samo wykonanie ciasta na naleśniki polega na wsypaniu mąki (rzadko kto przesiewa ją) do naczynia, wbicia do niej jajka i cały czas mieszając dodajemy stopniowo płyn. Dobrze jest przygotować ciasto na 15 - 30 minut przed smażeniem.
Ciasto wlewamy na środek rozgrzanej patelni i kolistym ruchem możliwie równo rozprowadzamy je po całym dnie.

Naleśniki greckie
naleśniki greckie Ciasto: posiekana rukola, 2 szklanki mąki, szklanka mleka, szklanka wody, 2 jaja, 3 łyżki oleju, sól.
Farsz: 2 pietruszki, 3 marchewki, kawałek selera, duża cebula, listki rukoli, łyżka przecieru pomidorowego, 25 dag filetów rybnych, 2 łyżki oleju, starty żółty ser, liść laurowy, odrobina cukru, sproszkowana papryka, pieprz, sól.
Z ciasta smażymy naleśniki. Umyte i obrane warzywa zetrzeć na grubej tarce. Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę, włożyć do niej warzywa i wymieszać oraz doprawić solą, pieprzem, papryką, cukrem. Całość dusić pod przykryciem. Małe kawałki filetów usmażyć na oleju i dołożyć je do duszonych warzyw. Dodajemy przecier, listki rukoli, mieszamy i dusimy jeszcze dosłownie przez chwilę.
Przestudzony farsz zawijamy w naleśniki, wkładamy do naczynia żaroodpornego (posmarowanego masłem), posypujemy serem i wstawiamy na 10 - 15 minut do nagrzanego piekarnika (160 - 180°C)..

Naleśniki meksykańskie
Ciasto: 10 dag mąki kukurydzianej, 20 dag mąki pszennej, jajko, półtora szklanki letniej wody, 4 łyżki oliwy, sól.
Nadzienie: 15 dag zmielonej szynki, 2 jajka, 3 łyżki ugotowanej i rozgniecionej fasoli, 2 łyżki oliwy, ostra papryka, sól.
Zrobić gładkie ciasto i usmażyć naleśniki. Ugotować jajka na twardo, posiekać drobniutko i połączyć z fasolą, szynką, oraz przyprawami. Tym farszem posmarować naleśniki, zwinąć je i podsmażyć z obu stron.

Naleśniki piwne
naleśniki piwne 6 łyżek mąki, 2 jaja, 1 szklanka ciepłego jasnego piwa, łyżka koniaku, łyżka oliwy, łyżka rozdrobnionych suszonych ziół (majeranek, estragon, szałwia, natka pietruszki).
Jaja należy zmiksować z piwem, a następnie cały czas mieszając, dodajemy stopniowo mąkę, oliwę, koniak i na końcu zioła.
Dokładnie wymieszane ciasto odstawiamy na 15 minut i po tym czasie smażymy naleśniki. Takie placki możemy podawać do mięs zamiast ziemniaków, możemy nadziać je farszem mięsnym, można polać je ostrym sosem itp.

Naleśniki orzechowe
naleśniki orzechowe 3/4 szklanki pszennej mąki razowej, szklanka maślanki, jajko, łyżka miodu, pół łyżeczki sody, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych, olej, cukier puder.
Roztrzepać jajko i cały czas mieszając dodawać kolejno wszystkie składniki (orzechy na końcu), aż ciasto będzie wyrobione na gładko. Usmażone naleśniki na rozgrzanej patelni przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Naleśniki razowe z truskawkami
naleśniki razowe z truskawkami Ciasto3 szklanki pszennej mąki razowej, 3 szklanki mleka, szklanka jogurtu, 2 jajka, 3 łyżki oleju, odrobina soli.
Nadzienie: 50 - 70 gram truskawek, 4 łyżki miodu.
Ubite jajka wymieszać z jogurtem i cały czas mieszając dodawać mąkę, mleko, olej, sól. Wyrobione ciasto odstawić na 15 minut, po tym czasie usmażyć naleśniki. Usmażone naleśniki odstawić w ciepłe miejsce (np. w lekko nagrzany piekarniku).
W rondlu lub w innym naczyniu rozgrzać miód, dodać pokrojone w plasterki truskawki i dokładnie wymieszać. Następnie jeszcze ciepłą miksturą posmarować naleśniki - zawinąć je i jeść :).

Naleśniki z twarogiem
naleśniki z twarogiem Ciasto: 0,5 litra mleka, 1/2 szklanki wody gazowanej, 2 szklanki mąki, 2 jajka, 3 łyżki oleju, dżem lub marmolada.
Nadzienie: kostka twarogu chudego lub półtłustego, 2 serki homogenizowane śmietankowe lub waniliowe, rodzynki lub świeże truskawki.
Wyrobić ciasto mieszając podane składniki. Usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. Naleśniki smarujemy dżemem, a następnie twarogiem wymieszanym z serkiem, dodajemy truskawki lub rodzynki i zawijamy.

Naleśniki z pieczarkami i cebulą
naleśniki z pieczarkami
Ciasto: szklanka pszennej mąki razowej, szklanka mąki kukurydzianej, 2 jajka, olej, sól, ok. dwóch szklanek letniej wody.
Nadzienie: 2 cebule, 20 dag pieczarek, szczypta curry, łyżka śmietany, łyżka masła, sól.
Wyrobić ciasto, usmażyć naleśniki i postawić je w ciepłym miejscu (np. w lekko nagrzany piekarniku).
Drobno pokrojoną cebulę i pieczarki usmażyć na maśle, odparować i wymieszać ze śmietaną, curry oraz doprawić solą.
Tak przygotowanym farszem smarujemy jeszcze ciepłe naleśniki i zawijamy je. Naleśniki są już gotowe do spożycia, ale można je jeszcze obsmażyć tak jak paszteciki.

Naleśniki zielone
10 dag mąki, szklanka mleka, 2 jajka, 10 dag szpinaku, 2 łyżki stopionego masła, łyżeczka cukru, pół łyżeczki, gałki muszkatołwej, sól.
Z mąki, mleka wymieszać ciasto. Dodajemy sól, gałkę muszkatołową, stopione masło i ubijamy na jednolitą masę, którą odstawiamy na 1 godzinę. Jajka ucieramy z cukrem i z zmiksowanym sparzonym szpinakiem.
Łączymy to z wcześniej przygotowanym ciastem i dokładnie mieszamy. Pozostaje nam teraz tylko usmażyć naleśniki, które możemy nadziać pikatnym farszem.

Ratatouille
ratatouille Bakłażan, cebula, 2 cukinie, dwa ząbki czosnku, papryka, marchewka, 3 pomidory bez skóry lub z puszki, oliwa lub olej rzepakowy, oregano, tymianek, sól, pieprz.
Umyte warzywa drobno kroimy. Na rozgrzaną patelnię z olejem lub oliwą wkładamy pokrojoną cebulę i trochę podduszamy. Następnie dodajemy do niej bakłażana, paprykę i resztę warzyw. Jeżeli chcemy uzyskać warzywa chrupiące, to nie przykrywamy patelni. Warzywa smażymy ok. 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, oregano, tymianek, sól. Dusimy jeszcze kilka minut i dodajemy zmielony pieprz prawdziwy.
Tak przygotowane danie podajemy z ugotowanym ryżem, makaronem lub z pieczywem. Dodatkowo możemy podać surówkę z kapusty pekińskiej.

Ratatuja
ratatuja 4 małe cukinie, 50 dag pomidorów, papryka, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, cząber, olej rzepakowy, natka pietruszki, sól, pieprz.
Cebulę i czosnek pokroić w plasterki, paprykę w paski, a cukinię w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać olej, na którym zeszklić cebulę i czosnek. Następnie kolejno dodajemy pomidory, paprykę, cukinię i smażymy na dużym ogniu cały czas mieszając.
Doprawić solą, pieprzem i opcjonalnie cząbrem, na koniec posypać natką pietruszki.

Placki cukiniowe z czarnuszką
placki z cukinii 400 g cukinii, 30 g mąki, 2 ząbki czosnku, średnia cebula, 2 łyżki czarnuszki, jajko, olej, pieprz, sól.
Z opłukanych cukinni obciąć końce i zetrzeć ze skórką na tarce o dużych oczkach. Lekko posolić i odstawić na 5 minut. Obraną cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę i dodać to do lekko odciśniętej startej cukinii. Wbić jajko, dodać mąkę i połowę czarnuszki.
Doprawić solą i pieprzem - wymieszać. Tak przygotowaną masę kładziemy łyżką na rozgrzany olej, formując małe placuszki. Smażyć na złoty kolor z każdej strony.
Można je jeść same lub przygotować sobie np. sos czosnkowy (100 ml kefiru lub śmietany, wyciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz). Albo zrobić gęsty sos z twarożku i jogurtu (200 g twarogu, 2 łyżki jogurtu, cebula dymka, ząbek czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz). Do utartego na gładko twarożku z jogurtem dodajemy posiekaną cebulę oraz wyciśnięty czosnek i posiekaną natkę. Dodać pozostałą część czarnuszki i wymieszać. Czarnuszką możemy również posypać po wierzchu przygotowany dip z twarożku.

Zapiekanka góralska
zapiekanka po góralsku Ziemniaki 0,5 kg, brokuł, 30 dag brukselki, cebula, 15 dag oscypka, oliwa lub olej rzepakowy, papryka, sól, pieprz, natka pietruszki.
Obrane ziemniaki kroimy w plastry, wrzucamy do osolonego wrzatku - gotujemy ok. 10 minut i odcedzamy. Brokuła, kalafiora i brukselkę gotujemy na parze ok. 5 minut. Pokrojoną cebulę podsmażamy na łyżce oleju, dodając później paprykę i dalej lekko podsmażamy.
Do natłuszczonego żaroodpornego naczynia wkładamy warstwowo przygotowane warzywa. Każdą warstwę posypujemy solą, pieprzem i startym oscypkiem.
Na ostanią warstwę dajemy ziemniaki i starty oscypek. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu posypujemy pokorojoną natką i gotowe. Możemy podawać z sałatą.