Autor nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne skutki nieprawidłowego wykorzystania przedstawionych tu informacji.

Rozwój cywilizacji spowodował, że sprzęt gospodarstwa domowego na stałe zagościł w naszych domach. Bez niego ciężko byłoby przygotować obiad, upiec ciasto, uprać ubrania czy posprzątać całe mieszkanie. Lodówki, zamrażarki, pojemniki próżniowe powodują, że przechowywanie żywności nie jest problemem. Dobrze dobrany sprzęt przyniesie nam zadowolenie w trakcie użytkowania. Producenci domowego sprzętu dbają o odpowiedni design swoich produktów oraz o ich funkcjonalność. Wprowadzając elektroniczne nowinki, ułatwiają nam wykonywanie codziennych czynności oraz ciągle zaskakują kreatywnością.
Ponieważ wybór jest bardzo duży, przed zakupem dobrze jest poszukać w internecie podstawowych danych i opinii innych użytkowników.

Lodówki, pralki, zmywarki, kuchnie (gazowe, indukcyjne, elektryczne), odkurzacze, roboty kuchenne. Często jest to sprzęt o coraz mniejszych gabarytach, ale za to o większej mocy i pojemności.
Jednak pomimo zaawansowanego rozwoju technologicznego z własnego doświadczenia wiem, że sprzęt ten jest coraz mniej trwały (postarzanie produktów).

Kupując agd zwracamy uwagę na:
1. Zużycie energii (klasa energooszczędności) i zużycie wody.
2. Długość przewodów, węży odpływowych i dopływowych oraz technicznych warunków ich montażu.
3. Cenę zakupu - unikajmy dodatkowych funkcji, których nigdy nie użyjemy (opcji gadżetów - zwiększają cenę produktu).
4. Wymiary sprzętu (jeżeli zależy nam dobrym ustawieniu w pomieszczeniu).
5. Przed zakupem poczytajmy na forum o awaryjności lub zapytajmy znajomych, którzy posiadają sprzęt będący w naszym zainteresowaniu.


Lodówka to urządzenie tak potrzebne w naszej kuchni jak pralka w łazience. Jeżeli masz zamiar wyposażyć kuchnię w lodówkę, przed jej zakupem przeczytaj poniższe podpowiedzi. Sprawdzaj również nowinki technologiczne w necie, ale podchodź do nich rozsądnie.
Wolnostojąca czy do zabudowy, to już wg własnego uznania. Przed zakupem lodówki, zastanów się jaka wielkość będzie odpowiednia dla twojego pomieszczenia. Jaką ma mieć pojemność. Jaki ma mieć kolor. Standardowa głębokość lodówki to 60 cm, jeśli jednak masz więcej wolnej przestrzeni możesz wybrać model o głębokości 80 cm. Wysokość zależy od budowy komory i może wahać się w granicach 50 - 210 cm. Szerokość lodówki to zazwyczaj od 60 do 100 cm.

Lodówki standardowe
To jest mała lodówka (bardzo mała). mała lodówka
Dwie osoby i mała kuchnia - wydaje się, że mała lodówka powinna wystarczyć, ale tak nie jest. Małe lodówki są przeważnie wyposażeniem pensjonatów, hoteli, domków letniskowych itp. Radzę kupić większą, nawet dla dwóch osób nie będzie za duża. Mrożone owoce i warzywa, mięso, ryby zawsze warto mieć w zamrażalniku. Mała powierzchnia kuchni zachęca do kupienia wysokich lodówek z oddzielnym zamrażalnikiem. Są one dość wąskie (60 cm szerokości), ale za to mogą mieć nawet 2,5 m wysokości.
Standardowa głębokość tych lodówek to 60 cm. W zależności od wysokości lodówki ich pojemność wynosi od 200 - 350 litrów. Komora zamrażania i chłodziarka umieszczone są jedna pod drugą i mają oddzielne drzwi. W tego typu lodówkach komora zamrażalnika znajduje się przeważnie na dole, ale może być również odwrotnie. Takie modele są doskonałe dla małej rodziny.
Wadą tych lodówek jest utrudniony dostęp dla niskich osób do najwyższej półki. W dużej kuchni, możesz pozwolić sobie większą lodówkę o szerokości 1 metra i wysokości do 180 cm. Bardzo duża kuchnia to miejsce na lodówkę z podwójnymi drzwiami. Wygląda ona jak szafka z dwoma bocznymi drzwiami, jedne z nich prowadzą do komory mrożenia, drugie do chłodziarki. Lodówki te mają pojemność od 300 do 600 litrów. Ich rozmiary są zazwyczaj bardzo duże o szerokość 1m, głębokość do 85cm i wysokość 180 m. Tego typu lodówki przeznaczone są dla osób, które na zakupy żywnościowe wybierają się raz na tydzień co powoduje przechowywanie większej ilości produktów.
Przed wyborem lodówki zwróćmy uwagę, w którą stronę otwierają się jej drzwi. Otwarte drzwi mogą bowiem utrudniać poruszanie się w małych pomieszczeniach. W niektórych modelach istnieje możliwość zmiany kierunku otwierania się drzwi na odpowiednią stronę.

Lodówki do zabudowy
lodówka w zabudowie Zaletą lodówek do zabudowy jest możliwość wpasowania w meble kuchenne. Lodówka zamaskowana jest w obudowie i tylko czujniki temperatury widoczne są na zewnątrz. Miejsce i sposoby zabudowy zależą tylko od wyobraźni użytkowników kuchni. Decydując się na sprzęt pod zabudowę musisz liczyć się w większymi kosztami jej zakupu. Jeśli chodzi o montaż, należy zachować odpowiednio dużo miejsca, aby zapewnić swobodny przepływ powietrza między meblami.

Rodzaje lodówek
rodzaje lodówek Rodzaje lodówek wg przeznaczenia
Lodówka - służy do chłodzenia żywności, a temperatura w jej wnętrzu wynosi od ok. 3 - 5°C. Jej wadą jest to, że nie posiada zamrażalnika, choć często posiadają komorę chłodzącą. Temperatura w tego typu komorach spada najczęściej kilka stopni poniżej zera i dlatego nie można w niej dłużej przechowywać zamrożonej żywności. Zaletą lodówek są nie wielkie wymiary, a także przystępna cena.
Lodówko - zamrażarki (najbardziej popularne) - te urządzenia posiadają oprócz komory chłodzącej również zamrażalnik, w którym temperatura może spaść do ok. -23°C. Na naszym rynku możemy spotkać dwa rodzaje tego typu lodówek: jedno lub dwudrzwiowe. W przypadku lodówek jednodrzwiowych zamrażalnik znajduje się w obrębie przestrzeni komory chłodzącej. Lodówki dwudrzwiowe posiadają osobne drzwi umieszczone nad lub pod komorą chłodzącą.
Lodówki "side by side" - to lodówko-zamrażalka z drzwiami otwieranymi skrzydłowo. Zaletą tego typu lodówki jest znaczna przestrzeń przeznaczona do chłodzenia żywności, często z dodatkowymi komorami chłodzącymi. Wadą, znaczne rozmiary tego typu urządzenia oraz wyższa cena.
Lodówki do zabudowy - opisane powyżej.


chłodziarka Chłodziarka
Jest przeważnie główną częścią lodówki. W jej komorze znajduje się wiele równych półek i pojemników. Półki są szklane lub kratkowe. Szklane półki są łatwe w czyszczeniu i wyglądają bardziej estetycznie. Zaletą półek kratkowych jest to, iż nie blokują one swobodnego przepływu powietrza wewnątrz lodówki. Półki druciane są tańsze, ale rozlany płyn zabrudzi wszystkie niższe poziomy.
W większości modeli lodówek można regulować wysokości półek, niekiedy można je też składać lub pochylać, co pozwala na łatwiejszą aranżację wnętrza. Wszystkie półki z wyjątkiem tych wykonanych z tworzywa sztucznego są bardzo trwałe. Wewnątrz komory lodówki powinno znajdować się wiele mocowań na półki, co pozwoli na dowolną kombinację wysokości półek.
System rozmrażania w lodówce działa automatycznie. Obecnie istnieją dwa typy rozmrażania - Dropping oraz No Frost.
* W systemie Dropping wilgoć zbiera się na tylnej ściance lodówki, a następnie spływa poprzez rynienkę do specjalnej tacy i odparowuje.
Zaleca się jednak ręczne rozmrażanie lodówki dwa razy w ciągu roku. Lodówki z tego typu systemem odmrażania kosztują nieco mniej, niż lodówki z systemem No Frost.
* System No Frost opiera się na cyrkulacji powietrza wewnątrz komory chłodni. W takiej lodówce nie pojawia się szron, a w całej komorze utrzymywana jest stała temperatura. Wilgoć skrapla się na specjalnych elementach chłodzących, a następnie zbiera się w zewnętrznym pojemniku i wyparowuje.
Zaletą jest to, że nie trzeba jej rozmrażać. Lodówka bezszronowa No Frost ma specjalne dziurki, którymi wyciągana jest wilgoć z powietrza z wnętrza lodówki. Dzięki temu żywność nie robi się obślizgła i można ją dłużej przechować.

Zamrażalnik
zamrażalnik Istnieją różne rodzaje konstrukcji wewnątrz zamrażalnika, w zależności od jego położenia. Jeśli zamrażarka znajduje się w dolnej części, zazwyczaj posiada trzy pojemniki, które można wyciągnąć. Najlepiej jak pojemniki są całe z tworzywa, ponieważ pojemniki kratkowe mogą powodować problemy przy wysuwaniu ich z zamrażalnika spowodowane zaczepianiem się wystających od spodu produktów.
Jeśli zamrażarka znajduje się na górze, zazwyczaj podzielona jest na półki. Lodówka z zamrażarką u dołu jest po prostu wygodniejsza, bo przecież częściej otwieramy chłodziarkę, więc nie będziemy musieli się wtedy schylać.
Głównym kryterium podczas wyboru zamrażalnika jest jego pojemność oraz temperatura zamrażania. Jeżli zamierzasz przechowywać produkty przez około jeden tydzień temperatura -6°C będzie wystarczająca (lodówki posiadające jedną gwiazdkę). Jeżli natomiast temperatura w zamrażalniku osiąga -12°C, można przechowywać produkty nawet do miesiąca czasu (dwie gwiazdki). Jeżli temperatura w zamrażalniku wynosi -18°C, twoje produkty będą świeże nawet przez trzy miesiące (trzy gwiazdki).
Jeżli masz możliwość ustawienia temperatury poniżej -18°C, produkty możesz przetrzymywać przez pół roku. Takie lodówki oznaczone są czterema gwiazdkami.
Możesz kupić lodówki z automatycznym (Drooping lub No Frost) bądź ręcznym systemem rozmrażania. Jeśli posiadasz ręczny system rozmrażania, należy wyłączyć lodówkę, usunąć zalegający szron i umyć komorę.
Wybierając lodówkę musisz pamiętać, że im większa komora zamrażania, tym mniejsza będzie część chłodząca. Musisz sam wybrać, które rozwiązanie będzie najlepsze dla ciebie.

Sprężarka
Wybór lodówki z jedną bądź dwoma sprężarkami zależy od wielu czynników. Mała lodówka będzie miała tylko jedną sprężarkę. Duże lodówki z jedną sprężarką są znacznie tańsze, gdyż działa ona jednocześnie dla zamrażarki i chłodziarki. Oznacza to, że jeżli będzie trzeba obniżyć temperaturę w jednej komorze, sprężarka ochłodzi jednocześnie obie komory, zużywając przy tym więcej energii.
Zalety lodówek z dwiema sprężarkami: jedna sprężarka nie jest w stanie szybko schłodzić dużej ilości produktów. Kupując lodówkę z dwoma komorami, lepiej jest wybierać model posiadający dwie oddzielne sprężarki. Dzięki temu jedna z nich będzie chłodziła tylko jedną komorę, a ty będziesz w stanie ustawić różne temperatury dla każdej z nich.
Oczywiście istnieją modele posiadające jedną sprężarkę, a mimo to pozwalające ustawić temperaturę w każdej z komór z osobna. Dodatkową zaletą lodówki z dwiema sprężarkami jest możliwość wyłączenia jednej z nich. Jest to bardzo pomocne, gdy chcesz umyć jedną komorę, podczas gdy druga pracuje. Wg mnie dwie sprężarki to wzrost zużycia energii elektrycznej. Te argumenty o dwóch sprężarkach mnie nie przekonują.
Posiadam lodówkę z jedną sprężarką z systemem No Frost i jestem bardzo zadowolony. Przed zakupem No Frost słyszałem opinię o nadmiernym wysuszaniu produktów. Produkty przechowują się bardzo dobrze, a wysuszanie jest takie samo, a nawet mniejsze niż w lodówkach z tradycyjnym systemem. Zresztą w starej lodówce też nie miałem problemu z wysuszaniem produktów. Wędlinę, ryby, sery można przechowywać w pojemnikach z tworzywa. Półki się nie brudzą i zapachy się nie rozprzestrzeniają na inną przechowywaną żywość.

Ile komór
Liczba komór to jedno z ważniejszych kryteriów podczas wyboru lodówki. Możliwa ich ilości to od 1 do 3 w zależności od twoich potrzeb i funkcjonalności sprzętu.
Jednokomorowe lodówki są zazwyczaj niewielkie i posiadają jedne drzwi. Mają one jedynie chłodnie. Istnieją również modele jednokomorowe z wydzieloną przestrzenią na niewielki zamrażalnik, w którym zmieścimy około 2 kg mięsa.
Lodówki z dwoma komorami (zamrażalnik i chłodnia) są najbardziej popularne. Głównym kryterium przy wyborze dwukomorowej lodówki jest jej pojemność. Tego typu lodówki posiadają jedne bądź dwoje drzwi. Zaletą dwukomorowych lodówek jest fakt, iż po otwarciu jednych drzwi temperatura w drugiej komorze nie ulega wahaniu. Dzięki temu zużyjemy mniej energii, która niezbędna jest do utrzymania temperatury na stałym poziomie.
Są również trzykomorowe lodówki, nie są one popularne, ponieważ podziały między komorami zmniejszają ich pojemność.
Najczęściej używana komora lodówki powinna znajdować się na górze. Przed zakupem zastanów się czy częściej będziesz korzystać z chłodziarki, czy zamrażalnika. Oczywiście nie dotyczy to lodówek posiadających dwoje drzwi otwieranych na boki. Zaletą lodówki z komorą zamrażalnika znajdującą się na górze jest oszczędność energii nawet o 10 procent.
Komora 0 - komora zero to przestrzeń, w której temperatura osiąga 0°C i panuje w niej wysoka wilgotność. W tym miejscu żywność pozostaje świeża przez dłuższy czas. Jest to bardzo przydatne jeśli , ale nie chcesz zamrażać ugotowanych potraw.


wyposażenie lodówki Wyposażenie i dodatkowe funkcje - warto przemyśleć jak nasza lodówka powinna byś wyposażona. Jakie mamy wymagania i z czego będziemy korzystać, co jest niezbędne, a bez czego możemy się obejść w codziennym życiu. Czy wyposażenie wybranej lodówki będzie w pełni spełniało nasze oczekiwania.
Zastanówny się, które dodatkowe funkcje będą nam potrzebne. Producenci prześcigają się w stosowaniu coraz to nowszych wynalazków.
Przykładowe wyposażenie i dodatkowe funkcje: szuflady, półki, balkoniki, kostkarka do lodu, wbudowany telewizor, sterowanie elektroniczne (wyświetlacz) itp.
Funkcje: szybkiego zamrażania i chłodzenia, system antybakteryjny, automatyczne odszranianie itp. Niektóre lodówki posiadają funkcję dodatkową wakacje. Po jej włączeniu następuje zmniejszenie mocy chłodziarki. Temperatura w komorze wewnętrznej utrzymywana jest na poziomie około 12°C, co zapobiega powstawaniu nieprzyjemnego zapachu wewnątrz urządzenia. Funkcja pozwala na ograniczenie zużycia energii, a jednocześnie eliminuje konieczność całkowitego wyłączenia lodówki.
Dokonując zakupu zwracajmy uwagę na zużycie energii, pojemność komory chłodzenia i zamrażarki, gabaryty oraz na rozwiązania technologiczne. Lodówki pracują bez przerwy 24 godziny na dobę, dlatego najlepszym rozwiązaniem są urządzenia oznaczone symbolem A+, A++lub A+++.
Od 2021 roku klasy A+, A++lub A+++ zostaną wycofane i będzie powrót na od A do G.


klasy energetyczne Etykieta energetyczna została wprowadzona na rynki europejskie od 1995 roku i oznaczona była od A do G. Od grudnia 2010 roku wprowadzono trzy nowe oznaczenia A+, A++ oraz A+++, a znikły E, F i G.
Wobec tego na urządzenia mogą pojawiać się etykiety starsze lub nowsze. Starsza etykieta ma oznaczenia A, B, C, D, E, F, G. Nowsza etykieta A+++, A++, A+, A, B, C, D. Oznaczenie A+++ to urządzenie najoszczędniejsze, a D informuje o większym poborze prądu.

etykieta energetyczna
Od 2021 roku oznakowanie klas energetycznych powróci do I wersji od A do G (bez A +, A++ i A+++).
Produkty oznaczone A+++ w nowym oznaczeniu mają otrzymać literę "C", A++ "D", A+ "E", A "F lub G".
Klasy A i B na razie nie używane, aż do momentu pojawienia się wydajniejszych energetycznie produktów AGD i RTV. Oprócz liter również kolor informuje nas o klasie ( A oznaczona kolorem zielonym, a klasa G kolor czerwony).
Etykiety energetyczne informują, ile energii zużywa urządzenie w optymalnych warunkach użytkowania. W praktyce, to różnie bywa, bo wpływ na pobór mocy ma wiele czynników, np. miejsce ustawienia lodówki, a badania urządzeń prowadzone są w warunkach laboratoryjnych .
Nowe etykiety efektywności energetycznej mają informować również o hałasie, pojemnościach, ilości wody do prania lub zmywania.
Przy okazji o hałasie
- poziom hałasu podawany jest w decybelach, najczęściej wynosi ok.40-42dB. Im mniej decybeli tym lepiej dla naszego ucha. Za poziom szkodliwy dla zdrowia uznaje się hałas o natężeniu 50 dB, lodówka, która pracuje głośniej (np. 50 - 55 dB) - nie spełnia norm.
Czy warto zwracać uwagę na klasę energetyczną sprzętu elektrycznego?
Klasa energetyczna sprzętu elektrycznego to jedno, a zdrowy rozsądek to drugie. Warto się zastanowić za ile najwyższa klasa energetyczna urządzenia (są droższe) zwróci się nam w związku z mniejszym zużyciem energii.
Różnice między sąsiędnimi klasami nie są zbyt duże i wynoszą 0,2 kWh, ale już lodówka klasy G zużyje jednak około 70% energii więcej niż klasy A.


Nie wkładaj do lodówki produktów, których temperatura jest wyższa od temperatury pokojowej.
Nie pozostawiaj otwartych drzwi lodówki przez dłuższy czas.
Lodówka powinna znajdować się jak najdalej od kuchenki gazowej lub elektrycznej.
Nie powinna być ustawiona blisko grzejników c.o (u mnie jest w odległości 15 cm, ale grzejnik jest z termozaworem ustawionym na 18°C i prawie nigdy się nie włącza , bo w kuchni jest ciepło z gotowania :)).
Również nie należy ustawiać lodówki przy oknie, przy którym ostro świeci słońce.
Nie chce Ci się bawić z usuwaniem zapachów to kup specjalny odświeżacz do lodówki, który zneutralizuje przykry zapach sera, mięsa czy ryb. Dla lepszej skuteczności umieść go na półce drzwi.
Produkty o szczególnie nieprzyjemnym zapachu (np. czosnek) trzymaj w oddzielnych, zamykanych pudełkach.
Garnki i naczynia, w których przechowujesz gotowe obiady, zamykaj przy pomocy pokrywki.
Drzwi do lodówki sprawdzaj czy są szczelnie zamknięte, a latem zwiększ temperaturę chłodzenia.
Nie pakuj jedzenia w plastikową folię, ponieważ nie przepuszcza powietrza i pary wodnej, przyspieszając rozwijanie się pleśni.
Jeśli chcesz zaoszczędzić miejsca w lodówce, zaopatrz ją w specjalne maty do układania butelek. Równocześnie pamiętaj, że aby zapewnić swobodny przepływ powietrza we wnętrzu lodówki, nie należy jej przeładowywać.
Niektóre zielone warzywa szczególnie jak szpinak, sałatę i szczypiorek - należy owinąć mokrym papierem, który zapobiegnie ich wysychaniu.
Pamiętaj, że sałaty nie można przechowywać w foliowych workach. Bez dostępu powietrza azotany na młodych liściach sałaty mogą zmienić się w groźne dla zdrowia azotyny.


W których miejscach przechowujemy poszczególne produkty?
Prawidłowo przechowywane jedzenie wolniej się psuje. Nie rozwijają się na nim szkodliwe dla zdrowia bakterie oraz mikroorganizmy.
GÓRNA PÓŁKA - najwyżej trzymaj wodę, soki i napoje, przetwory oraz dżemy i powidła.
ŚRODKOWA PÓŁKA - tu układaj sery, wędlinę (w woskowanym papierze), mleko, kefiry, jogurt, twarożki, ciasta oraz masło w ciemnym pojemniku (inaczej zjełczeje pod wpływem ostrego światła). Na tym poziomie przechowuj również garnki z gotowymi domowymi potrawami.
DOLNA PÓŁKA - tuż nad szufladami, gdzie jest najzimniej, bez obaw możesz przechowywać mięso oraz ryby.
DRZWI - to dobre miejsce na olej, dżemy, przetwory, przyprawy, soki w kartonach, sosy wbutelkach oraz jajka.
SZUFLADY - przechowuj w nich warzywa i owoce. To również doskonały schowek na twarde sery w pojemnikach.
UWAGA ! - w wyniku stosowania różnych rozwiązań technologicznych, należy sprawdzić w instrukcji obsługi urządzenia w jaki sposób przechowywać żywność oraz jak powinna być rozmieszczona.